SymBiOnt, een project van KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en VITO, is een innovatief onderzoeksgebouw gericht op het kweken, oogsten en verwerken van insecten. De nieuwe pilootinstallatie faciliteert de overgang van labo- naar industriële schaal binnen het onderzoek naar het gebruik van insecten als duurzame grondstof voor de voedings-, chemische en farmaceutische sector. Het gebouw voorziet in onderzoekslaboratoria (type L1 en L2), werkplaatsen, klimaatkamers en centrale werkhal met industriële wasstraat.
Op vlak technische uitrusting lag de grootste uitdaging in het ontwerp van twee klimaatkamers voor insectenkweek waarin verschillende vocht- en temperatuuromstandigheden exact kunnen worden gesimuleerd. De kamers bieden samen plaats aan 360 kweekbakken voor o.a. vliegende insecten en sprinkhanen. We voorzagen per kamer een afzonderlijke luchtbehandelingskast die de temperatuur, luchtvochtigheid, en CO2-concentratie bijregelt. Een nauwkeurige bewaking, bijstelling en registratie van klimaatcondities op afstand is mogelijk via een uitgebreid beheerssysteem.
Tijdens het gebruik van de klimaatkamers is er een aanzienlijke koelbehoefte door interne wamtelasten zoals kweekverlichting, organisch kweekmedium en technische apparatuur. De klimaatkamers hebben een variabel gebruikspatroon maar kunnen het jaar rond in gebruik zijn. Hierdoor is ook koeling nodig tijdens periodes wanneer de overige lokalen in het gebouw verwarming vragen. Deze specifieke energiebehoefte bood de opportuniteit om de warmte- en koudeproductie d.m.v. dezelfde technologie, nl. een 4 pijps-lucht/water-warmtepomp, slim te combineren. Deze warmtepomp kan simultaan het ijswatercircuit koelen en het verwarmingscircuit opwarmen: de onttrokken warmte uit het condensatieproces wordt gebruikt voor de productie van verwarmingswater. Bij grotere warmtevraag onttrekt de warmtepomp aanvullend de vereiste energie aan de buitenlucht. Het nodige aandeel aan fossiele brandstoffen is nihil.